DIANTARA BUAH DAN HERBA YANG BOLIH DI PROSES

DIANTARA BUAH DAN HERBA YANG BOLIH DI PROSES

Monday, 20 March 2017

KURSUS AKAN DATANG 23 APRIL 2017 HUBUNGI MOHD 019 6205799 INSYAALLAH

TEMPAT: BILIK MESYUARAT BERHAWA DINGIN TINGKAT ATAS MASJID CHERAS JAYA KAJANG  SELANGOR
HARI:AHAD 23 APRIL 2017 INSYAALLAH
MASA: 9 PAGI HINGGA 5-6 PETANG DIJANGKA

YURAN: RM 900 (SEMBILAN RATUS SAHAJA ) SETIAP PESERTA TERMASUK MAKANAN, MINUMAN,NOTA,SIJIL, BAHAN BAHAN KAMIKAL UNTUK 40 ++ LITER AIR MINUMAN SETIAP PESERTA
DI PRAKTIK KAN DI LOKASI KURSUS DIADAKAN  DAN  DI RUMAH PESERTA( IMPROVE YOURSELF). 

MATLAMAT KURSUS DIADAKAN (OBJECTIVE)

MELAHIRKAN USAHAWAN/ BAKAL USAHAWAN KE ARAH  PEMBUATAN SECARA KECILAN DAN BERGERAK MENUJU KE ARAH PERKILANGAN YANG BESAR BERTARAF DUNIA

KANDUNGAN KURSUS YANG DISEDIAKAN MENGGUNAKAN KAEDAH NOTA DAN BERGAMBAR

MUKADIMAH KEWAJIPAN ORANG ISLAM MEMBUAT PRODUK SENDIRI (FARDU KIFAYAH)


PENDEDAHAN FOMULASI ASAS BAGAIMANA JUS MINUMAN DAN HERBA DIHASILKAN MENGIKUT PERATURAN MAKANAN 1985


 MENGENAL JENIS MINUMAN DI PASARAN

PENDEDAHAN MENGGUNAKAN PENGAWET YANG DIBENARKAN ( MENYALAH GUNA PENGAWET BOLEH
MENYEBABKAN KEMATIAN )

PENDEDAHAN BAGAIMANA UNTUK MENGHASILKAN PRODUK MINUMAN YANG BOLEH TAHAN LAMA
MELEBIHI 2 TAHUN

 BAHAN BAHAN KAMIKAL YANG BOLEH DIGUNAKAN MENGIKUT PERATURAN MAKANAN 1985

 PENDEDAHAN KAWALAN MUTU MAKANAN DAN BAHAN-BAHAN YANG BOLEH DIGUNAKAN
UNTUK MENGHASILKAN PRODUK

CARA PEMBUATAN MINUMAN BERTANGGUH DAN PEMBUATAN TERUS

 PENDEDAHAN PENGAWETAN JUS.PATI,BUAHAN ATAU HERBA

 PENDEDAHAN ALAT YANG PERLU DIGUNAKAN UNTUK MEMBUAT MINUMAN SOYA.MINUMAN AIR TEBU
BOLEH TAHAN LAMA MELEBIHI 2 TAHUN

PENDEDAHAN BAGAIMANA CARA YANG BETUL MENBUAT R&D UNTUK MENGHASILKAN SESUATU PRODUK MINUMAN MENGIKUT CITARASA SENDIRI YANG BERKUALITI TINGGI

MENGENAL PASTI PRODUK YANG AKAN ROSAK DAN ROSAK DAN BANYAK PERKARA YANG BERKENAAN
DENGAN PRODUK PROSES

PEMBUNGKUSAN

 MENGENAL PASTI JENIS BOTOL ATAU BAHAN PEMBUNGKUSAN YANG DIBENARKAN (FOOD GRADE )

PERLEBELAN (STIKER PRODUK)

 PENDEDAHAN PERKARA YANG PERLU DI ATAS PERMUKAAN LABEL DAN PENYUSUNAN
MENGIKUT PERATURAN MAKANAN 1985

MESIN MEMPROSES PRODUK

 PENDEDAHAN MESIN-MESIN YANG PERLU UNTUK MENGHASILKAN PRODUK SECARA KOMERSIAL
DAN ADVANCE
(INDUSTRI)( VIDEO PRESENTATION )

(15) PENDEDAHAN MESIN-MESIN BAJET ( MODAL TERHAD ) ( VIDEO PRESENTATION )


STRATEGI PEMASARAN

 MENGENAL PASTI PELANGGAN DAN TIP-TIP YANG BOLEH DIGUNA PAKAI

PRAKTIKAL

PESERTA KEHENDAKI MEMBUAT AMALI SEMASA KURSUS SECARA HAND ON 

1  MINUMAN KORDIAL

2 MINUMAN JUS/MINUMN BUAHAN


PRODUK YANG BOLEH DIHASILKAN DAN ANDA BOLEH MENJADI USAHAWAN SEPERTI DIBAWAH

1 MINUMAN BERPERISA
2 MINUMAN BUAH BUAHAN
3 MINUMAN JUS BUAHAN
4 MINUMAN HERBA ( Perundangan dan Pengawetan sahaja)
5 KORDIAL,BES, SKUAS, BUAHAN
6 KORDIAL BERPERISA, BES,SKUAS. SIRAP
7 MINUMAN R.O.
8 MINUMAN MINERAL
9 MINUMAN YANG BUKAN BERASASKAN BUAH DAN TIDAK BERKABONAT COCOLA,ROOTBEER,SARSI,ICE CREAM SODA DLL
10 MINUMAN SARANG BURUNG(pengawetan sahaja )

RESEARCH AND DEVELOPMENT ( R & D )

PENDEDAHAN TEKNIK MENGHASIL KAN PERODUK MENGIKUT CITA RASA SENDIRI

KERTAS KERJA UNTUNG RUGI

PENDEDAHAN KEUNTUNGAN YANG BOLEH DI PEROLEHI DARI 5 ANGKA KE 6 ANGKA


PERKHIDMATAN SUSULAN SELEPAS KURSUS

ANDA BOLEH MENGHUBUNGI KAMI JIKA ADA PERKARA YANG PERLU DIJELASKAN MENGENAI PRODUK PROSES DAN KHIDMAT NASIHAT SECARA PERCUMA YANG TIDAK MELIBATKAN KOS



PENYEDIAAN PERKHIDMATAN BAHAN MENTAH,ALAT PENYUKAT,BOTOL,MESIN BAJET,MESIN STANDARD STIKER DAN KAMI JUGA MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN KONSULTANT JIKA ANDA INGIN SETUP KILANG MINUMAN

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.